Leren van baby's en peuters?
De komende tijd ga ik verschillende artikelen wijden aan de vraag wat kan je leren van… Ik begin dicht bij huis, wat kun je leren van baby’s en peuters?
Ik heb een baby van vijf maanden en een peuter van twee. Wat kan ik van die twee kleintjes leren?
Zes tips wat je kunt leren van baby’s en peuters:
1 Lach meer
De meeste baby’s lachen zo’n 400 keer per dag, voor kleuters is dat ongeveer 300 keer. Wanneer je volwassen wordt, daalt het aantal glimlachjes tot minder dan 20 per dag. Er wordt niet voor niks gezegd lachen is gezond. Bij lachen komt er endorfine vrij, stoffen die lustverhogend en ontspannend zijn en dus zwaarmoedigheid en pijn te lijf gaan.
Ook geeft het een anti depressief effect. Dit ontstaat door lichaamsstoffen zoals serotonine en dopamine. Daarom voel je je vaak lekker na een goede lachbui. Als je in een vrolijke stemming bent neemt de het dopamine gehalte in je hersenen toe. Wanneer je dopamine gehalte hoger is presteer je beter op cognitieve taken. Het werkt dus positief voor het leren.
Bekijk hier het filmpje van een schaterende baby.
Bekijk hier het wereld record lachen.
Meer weten over stofjes in je brein, klik hier >>>
Dus wat je kan leren van baby’s en peuters is meer te lachen.
2 Slaap meer
De mens slaapt gemiddeld een derde van zijn leven. Een pasgeboren baby heeft wel tot 18 uur slaap per dag nodig; dit neemt af tot 14 of 15 uur tegen het eerste jaar. Een kleuter van vier slaapt ongeveer 11 uur en rond het tiende jaar slapen kinderen al minder dan 10 uur.
De behoefte aan slaap neemt nog verder af naarmate je in de pubertijd komt. Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht.
Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. ’s Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Ongeveer 30 procent van de volwassenen heeft een slaapstoornis. Hier kunnen we veel van baby’s leren. Die kunnen overal heerlijk in slaap vallen. Die hebben geen last van de ren je rot maatschappij. Als ze moe zijn gaan ze gewoon slapen.
Slaap is essentieel voor je fysieke gezondheid. Als meer dan 10 dagen niet slaapt kan het zelf levensbedreigend zijn. Slaap is ook cruciaal voor je mentale functies als leren en je geheugen.
Tot slot hebben slaapproblemen een relatie met stress. Problemen met slapen spelen een rol bij psychische stoornissen. Alle reden dus om te leren van baby’s om gewoon lekker te gaan slapen.
Meer lezen het belang van slaap voor de hersenen. Lees hier meer >>>
3 Leef in het nu
Veel volwassenen hebben moeite om in het nu te leven. We blijven in het verleden hangen of maken ons zorgen over de toekomst. Een baby maakt zich maar om één ding druk en dat is of die wel op tijd zijn/ haar eten krijgt.
Dus wat je kan leren van baby’s en peuters is te leven in het nu.
4 Trek je niks aan van de rest van de wereld
We kunnen ons soms erg druk maken wat anderen van ons denken. Een peuter denkt maar 1 ding: IKKE!! De ik staat centraal. En wat een ander er van vind dat zal de peuter een worst wezen, dat komt niet eens in ze op.
Ik zeg niet dat je je niks van de wereld om je heen moet aantrekken maar je zorgen maken wat de buurt, je collega’s, je vrienden van bepaalde plannen vinden is af en toe een goede les die je van peuters kan leren.
Dus wat je kan leren van baby’s en peuters is je niks aan te trekken van de rest van de wereld.
5 Leer elke dag iets nieuws
Een baby en een peuter leren elke dag iets nieuws. Er is niet één baby die het in zijn hoofd haalt: goh er is hier zwaartekracht op aarde, nou dat lopen daar begin ik niet aan, veel te moeilijk. Elke dag opnieuw leren ze iets en gaan net zo lang door tot dat het lukt. Hier kunnen we als volwassenen heel veel van leren.
Het argument dat je te oud bent om te leren gaat zo wie zo niet op want het brein blijkt plastisch te zijn en kan zich dus blijven ontwikkelen. Meer lezen over het maakbare brein, klik hier >>>
Er is een prachtig filmpje gemaakt over de aanhouder wint, je kan het filmpje hier bekijken >>>
Dus wat je kan leren van baby’s en peuters is elke dag iets nieuws te leren.
6 Durf te vragen
Bij een peuter gaat het de hele dag door. Mama wat is dat, waarom, staat daar… Het begint bij het wakker worden al en gaat de hele dag door, tot dat ze ‘s-avonds in bed liggen. Baby’s en peuters zijn eindeloos nieuwsgierig. En als ze hulp nodig hebben, mama helpen.
Vragen stimuleert nadenken, creativiteit, maakt het eerder geleerde weer bewust en toegankelijk en activeert kennis uit het korte-termijn of lange-termijn geheugen.
Te vaak vragen we geen hulp. We zijn wellicht bang om zwak over te komen of de ander te belasten. De 1+1= 3 regel kan je leven zeer positief beïnvloeden. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat sociale relaties de nummer 1 activiteit is om je geluk te bevorderen.
Wellicht heb je al wel eens gehoord over durftevragen. Durftevragen brengt mensen en wensen bij elkaar met als resultaat dat personen die elkaar amper kennen elkaar gaan helpen hun dromen waar te maken en hun ambities te realiseren. Durftevragen gaat hierbij uit dat mensen het leuk vinden een ander te helpen.
Je weet veel meer dan je weet. Zodra je je bewust bent van alles wat je zelf weet zonder het te weten, begrijp je ook dat de wereld vol is met mensen zoals jij. Die ook allemaal meer weten dan je aan de buitenkant kan zien. De wereld zit vol met mensen die hun handen uit de mouwen willen steken en het leuk vinden om te helpen.
Dus wat je kan leren van baby’s en peuters is durven te vragen.
Heb jij nog andere suggesties wat je van baby’s en peuters kunt leren. Wat kan jij leren van baby’s en peuters?
Heb je tips voor meer artikelen voor wat kun je leren van… Laat hier je reactie achter.
Vind je dit artikel interessant klik dan op één van de knoppen hieronder.