Apenmanagement - Wat kan je leren van apen?
Herken je dat? Er komt een probleem om de hoek kijken en de verleiding is groot om te zeggen: “Ik los het wel op, ik kijk er wel even naar.” En voor je het weet zitten er een heleboel apen op je schouders. Je hebt het razend druk en komt niet meer aan je werk toe.
Wat te doen met die apen? De oplossing? Apenmanagement
De One Minute Manager en de apenrots
In het boek de One Minute Manager en de apenrots beschrijft Ken Blanchard hoe je stap voor stap er voor kunt zorgen om apen weer terug te geven aan hun rechtmatige verzorgers. Neem geen problemen van anderen op je nek. Die aap hoort niet bij jou!!
Time management is vooral de goede dingen doen en in tweede instantie die dingen goed doen. Bij elke aap zijn er twee partijen betrokken: één om de taak te doen en één om de taak te bewaken.
Wat is een aap?
Een aap is geen probleem of project maar de volgende stap.
Vier regels van apenmanagement
1 Beschrijf de aap
Wat is de volgende stap?
2 Wijs de aap toe
Stel vast wie de eigenaar is van de aap? Zorg dat je alleen apen behandeld die alleen jij kan behandelen. De rest gaat naar je staf (als je die hebt). De enige manier om verantwoordelijkheid te ontwikkelen is mensen verantwoordelijkheid te geven.
3 Verzeker de aap, maak hem goed vast
Geef de apenverzorger de bevoegdheid en de vrijheid om de aap goed te verzorgen. Je kan op twee manieren aansturen: 1 maak een voorstel en handel daarna of 2 handel eerst en informeer daarna.
4 Controleer de aap
Een follow up zorgt voor gezondere apen. Elke aap zou een controleafspraak moeten hebben.
Nog meer lezen over de reeks: wat kan je leren van
Als je dit artikel over apenmanagement waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.