Leren van Jef Staes
Jef Staes vertel een verhaal over Red Monkey. Hij ziet een veranderde wereld waar de informatie steeds meer toeneemt.
De technologische ontwikkeling van de laatste jaren heeft er niet alleen voor gezorgd dat iedereen overal informatie kan gaan opvragen, maar ook dat iedereen zijn eigen kennis en ervaring aan iedereen beschikbaar kan stellen. Wat zijn de gevolgen? Wat kan je leren van Jef Staes?
Hij pleit voor diplomavrij onderwijs, functievrij werken en pensioenvrij leven. Ben jij een schaap? Hoe kan je schapen veranderen in rode apen?
Recent heb ik Jef Staes mogen interviewen in mijn Power Talks podcast.
Wat komt er in dit artikel over Jef Staes aanbod:
– De wereld veranderd
– Wat is 2d en 3d?
– Wie is Jef Staes
– Video je bent een schaap
– Red Monkey Triologie
– Mijn organisatie is een jungle
– Mijn manager is een held
– Ik was een schaap
– Onderwijsvernieuwing volgens Jef Staes
– Pensioen een misdaad tegen de mensheid
– Meer lezen over de reeks wat kan je leren van
De wereld veranderd
We zijn terechtgekomen in een nieuw tijdperk, het 3D-tijdperk. De informatie neemt steeds meer toe. Het internetverkeer zal naar verwachting 1 zettabyte per jaar in 2015 te benaderen – dat is evenveel als alle digitale gegevens in het bestaan tot 2010. De technologische ontwikkeling van de laatste jaren heeft er niet alleen voor gezorgd dat iedereen overal informatie kan gaan opvragen, maar ook dat iedereen zijn eigen kennis en ervaring aan iedereen beschikbaar kan stellen. En dat is uniek. Er is in de geschiedenis nooit eerder een moment geweest waarop zoiets mogelijk was.
Iedereen heeft tegenwoordig toegang tot informatie. Dit betekent dat een docent niet meer “slimmer” hoef te zijn dan zijn leerlingen. Een medewerker kan meer weten dan zijn manager.
Wat is 2d en 3d?
De ‘D’ in de term ‘3D’ staat voor ‘dimensie’. We zitten midden in de overgang van het 2D- naar het 3D-tijdperk. Het gaat, ten eerste, om een fundamentele verandering. We komen in een totaal andere wereld terecht. In 2D is alles vlak en voorspelbaar. Het is een stabiele wereld. In 3D is de bewegingsruimte haast onbeperkt. De houvast is weg. We gaan plots omhoog en omlaag. Alsof we in een vliegtuig zitten met veel turbulentie.
In het verleden was school de enige plek waar je informatie kon nuttigen. Tegenwoordig is informatie voor iedereen beschikbaar. Je kon niet slimmer zijn dan je docent.
Wie is Jef Staes
Jeg Staes zijn passie is om organisaties in staat te stellen de talenten en passies van hun medewerkers naar boven te laten komen om zo beter te functioneren. Hij wil dus gepassioneerde talenten ontdekken, ontwikkelen en kansen geven. Hij is een expert op het vlak van business- en cultuurinnovatie. Met zijn flamboyante vertelstijl en confronterende stellingen schetst hij een treffend beeld van de huidige tekortkomingen van organisaties. Deze zijn simpelweg niet gebouwd om de innovatie- en informatievloedgolf te trotseren. Jef Staes assisteert organisaties en bedrijven in hun zoektocht naar een aanpak en antwoord op de continu veranderende markt.
Video je bent een schaap
Ga er even voor zitten. Deze video duurt 46 minuten. Het zal voorgoed je beeld over organisaties en scholen veranderen.
Red Monkey Triologie
Jef Staes schreef drie boeken.
– Mijn organisatie is een jungle
– Mijn manager is een held
Mijn organisatie is een Jungle
Het eerste deel gaat in op een aantal fundamentele vragen rond creativiteit en innovatie. In dit boek wordt ook de Red Monkey metafoor geïntroduceerd. Hoe creëer je een omgeving waarin nieuwe ideeën zich makkelijker doorzetten en vermenigvuldigen? Hoe verhoog je het innovatievermogen van je organisatie, team en medewerkers? Wat wurgt het creatief ondernemerschap in een organisatie? Dit boek geeft een indringend en beklijvend antwoord op deze uitdagende vragen waarmee managers en topmanagers worstelen.
Mijn manager is een held
In “Mijn manager is een held” probeert Jef een manier weer te geven waarop organisaties verandering kunnen ondergaan, om een creatief en wendbare organisatie te worden wat volgens Jef nodig is om te kunnen overleven in komend decennia. Daarnaast geeft het boek veel competenties weer van de verschillende managers om met de rode apen om te gaan. Samenvattend uit het vorige boek gaat het dus om slimmere mensen die rode apen (= goede ideeën) te produceren en omdat te bereiken moet je hen toelaten om slimmer te worden en daar wringt het schoentje. Slimmer worden betekent nieuwe informatie verwerken en (aan)leren (interesse, herhaling, het doen) aan de hand van conflicten, want dat leidt tot de broodnodige innovatie.
Ik was een schaap
Het laatste boek is een confronterend verhaal. In een tijdperk van informatie-armoede werden klassieke instellingen (o.a. scholen en organisaties) en gebruiken (o.a. verloning en pensioen) geboren. Deze werkten perfect voor eeuwen, maar raken nu achterhaald. Meer nog, ze zijn omheiningen geworden voor alle medewerkers … die nu als schapen ronddwalen, passieloos en pensioenzoekend!
Hoe is het zo ver kunnen komen? Het ligt allemaal aan de boekdrukkunst! Een van de grootste ontdekkingen uit onze geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat onze organisaties onvoldoende innovatief vermogen hebben, onvoldoende competitief zijn en niet duurzaam kunnen innoveren. Ik was een schaap is een confronterend pleidooi voor een van de meest ingrijpende veranderingen in de organisatie van onderwijs en ondernemingen, het verwijderen van omheiningen: diploma’s, functies en pensioenen. Een bedreiging voor velen, maar een uitdaging voor degenen die geen schaap meer willen zijn. En daar ben jij toch ook bij?
Onderwijsvernieuwing volgens Jef Staes
Het onderwijs en organisaties zijn erin geslaagd om generaties leerlingen en medewerkers te veranderen in passieloze, pensioenzoekende schapen. Jef Staes geeft zijn visie op onderwijsvernieuwing. Of zoals hij het zelf noemt geen onderwijsvernieuwing maar onderwijsinnovatie.
Stap af van een geluidsband naar een playlist.
Do diplomas kill passion and talent
In deze video gaat Jef Staes in op de vraag of diploma’s passie en talent doden.
Pensioen is een misdaad tegen de mensheid
In het boek “Ik was een schaap” pleit Jef voor de afschaffing van de pensioenleeftijd.
Meer lezen over de reeks wat kan je leren van:
Leren van baby’s en peuters; lees hier verder >>>
Leren van cabaretier Lebbis; lees hier verder >>>
Wat kan je leren van voetbal; lees hier verder >>>
Wat kan je leren van Steve Jobs; lees hier verder >>>
Leren van Richard Branson; lees hier verder >>>
Belangrijk: Heb jij nog meer inspirerende tips laat hieronder je reactie achter.
Als je dit artikel over schapen en apen waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die een beetje support kan gebruiken in een veranderde wereld waar de informatie steeds meer toeneemt. – Janneke