Is jouw reptielenbrein al wakker?
Afgelopen dagen was ik bij een seminar over verleiden op internet van Aartjan van Erkel. Nee ik ben niet op zoek naar een andere partner. Aartjan helpt ondernemers hoe je via je reptielenbrein je bezoekers van je website kan verleiden.
Voor mij een aanleiding om een blog te schrijven over wat je kan leren van je reptielenbrein.
Vervolgens krijg je antwoord op de vraag hoe je het rendement van leren kan vergroten door je reptielenbrein tevreden te stellen.
Wat gebeurt er als je het reptielenbrein aan de kant schuift?
- Er wordt minder effectief geleerd
- De motivatie neemt af
- Er ontstaat onrust
- Deelnemers haken af en verstarren
- Er ontstaat stress
- De drempel om iets nieuws te leren wordt groter
- Kortom je kan als trainer wel inpakken
Dit kan ook anders. Wil je het rendement van leren vergroten dan moet je je reptielenbrein tevreden te stellen. Om je reptielenbrein beter te begrijpen eerst een uitleg hoe je brein is opgebouwd.
Opbouw van je brein
Wellicht ben je je onbewust dat je een reptielenbrein hebt. Je denkt wellicht ik heb toch maar één brein. Je hebt drie autonome breinen, elk met zijn eigen functies en mogelijkheden, maar toch ook onderling met elkaar verbonden.
Paul MacLean
Volgens MacLean is het menselijk brein het resultaat van een lange evolutie die honderden miljoenen jaren geleden is begonnen. Hij spreekt van drie breinen, die allemaal bij de mens aanwezig zijn: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein.
Paul MacLean ontwikkelde de theorie van het “drie-enige brein” (“tri-une brain”). Deze theorie heeft tot midden de jaren 80 een belangrijke rol gespeeld in de manier waarop wetenschappers over het menselijke brein dachten. Door de nieuwe technologische ontwikkelingen (computers, scanners, …) vanaf eind jaren 80 is de kennis van de menselijke hersenen sterk vooruit gegaan, waardoor o.a. de theorie van het drie-enige brein onder het stof kwam.
Reptielenbrein
Het reptielenbrein kwam 500 miljoen jaren geleden tot stand. Het reptielenbrein is een uiterst snel, primair en basaal werkend brein. Het is verantwoordelijk voor het voortbestaan van je lichaam en en onderhoudt het voortbestaan van je lichaam. Je reptielenbrein, levert ‘automatische mechanismen’. Een geheel, die je beschermt vanuit verschillende automatisch op zichzelf werkende impulsen. Je zou kunnen zeggen: een automatisch en mechanisch systeem.
Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor het automatisch regelen van onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, temperatuurregeling. Daarnaast zitten hier ook onze overlevingsinstincten (voeding), en onze voortplantingsdrang (seksueel gedrag). Met andere woorden onze meest primitieve levensfuncties die noodzakelijk zijn voor ons eigen voortbestaan en het voortbestaan van de menselijke soort. Het is het stukje brein dat het snelst reageert.
Het reptielenbrein is ook verantwoordelijk voor je levensinstincten : het is constant alert het spotten van mogelijk gevaar zodat het de ogenblikkelijke opdracht geeft om ‘op de vlucht te slaan’/ ‘de freeze toestand te hebben’/’aan te vallen’. De koppeling tussen ‘waarneming’ en ‘actie’ is zeer zeer zeer kort.
Ook scant het reptielenbrein continu de omgeving af, op zoek naar mogelijkheden voor eten/drinken. Het reptielenbrein stelt zich de automatische vraag “moet ik iets doen in het behoud van mijn leven en mijn voortbestaan?”.
Zoogdierenbrein
In de loop van miljoenen jaren hebben zoogdieren, onder de invloed van de externe omgeving, een nieuw soort hersenen
Menselijk brein
Het menselijk brein is pas 100.000 jaar oud en vergeleken met het reptielenbrein en het zoogdierenbrein komt het nog maar net kijken. Dit brein is groot en machtig, maar tegelijkertijd zwak. Het levert grote denkkracht, waardoor wij ongeëvenaarde intellectuele prestaties kunnen leveren. Het is zwak, omdat dit brein het vaak moet afleggen tegen de instincten van het reptielenbrein en de emoties van het zoogdierenbrein.
Gevolgen opbouw brein
We denken allemaal van onszelf dat we slimme en nadenkende mensen zijn, die geen domme beslissingen nemen, omdat we altijd goed nadenken. Toch worden de meeste beslissingen getroffen op basis van emoties. Ons reptielenbrein, maar ook ons emotionele brein heeft immers sterk de neiging om ons denkend brein te overheersen. Je begrijpt nu hoe dit komt. Je brein is opgebouwd uit lagen en je oudste brein die reageert als eerste, precies omdat het zo ontzettend snel is (het is immers verantwoordelijk voor je voortbestaan).
Reptielenbrein neemt het over
In situaties waar overleving aan de orde is, neemt het reptielenbrein het helemaal over, gelukkig maar. Stel je voor dat je aangevallen wordt door een wild dier, of dat je plots langs alle kanten beschoten wordt door vijandige soldaten, dan is je eerste reactie vluchten of vechten. Je gaat niet eerst even staan nadenken wat je zal doen. Pas wanneer het eerste gevaar geweken is, ga je nadenken hoe je je eruit kan redden.
Rendement van leren vergroten door je reptielenbrein tevreden te stellen
Als je wilt dat mensen leren moet je eerst hun reptielenbrein om het gemak stellen.
Acties voor je reptielenbrein
- Laat de deelnemers met elkaar kennis maken en met jou
- Bied deelnemers zekerheid
- Zorg voor een ruimte waar mensen zich op hun gemak voelen
- Geef aan wat deelnemers kunnen verwachten: Wat is het programma? Wanneer zijn de pauzes? Wanneer gaan we eten?
- Geef complimenten
- Geef regels en afspraken duidelijk aan dit biedt houvast en zekerheid
- Geef aan dat je deelnemers fouten moeten maken, want als ze geen fouten maken leren ze niet
Leren van je reptielenbrein
Terug naar het seminar verleiden op internet. Wat heb ik van Aartjan van Erkel geleerd? Aartjan van Erkel is schrijver van de bestseller “Verleiden op Internet”.
Wat ik heb geleerd is dat ik er voor moet zorgen dat jouw reptielenbrein zijn oogjes opent. Een reptielenbrein die helpt jou om te speuren naar gevaar en gaat direct tot actie over als hij gevaren ziet. Wat ik bij deze blog post gedaan heb is eerst je reptielenbrein wakker te maken door eerst de problemen te schetsen. Je reptielenbrein reageert dan door zijn “oogjes te openen” en je bent het artikel verder gaan lezen.
Update ik heb een Power Talk interview met Aartjan van Erkel gedaan. Super leuk interview geworden hoe je op nummer 1 komt in managementboek.
Ik verzorg lezingen over het brein en persoonlijk leiderschap, hoe kan je door breinprincipes direct thuis en op je werk toepassen.
Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.
Als je dit artikel over jouw reptielenbrein waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen met een wakker reptielenbrein – Janneke
Vond je dit interessant?
- Krijg je enorm veel informatie over je heen?
- Wil je bijblijven in je vakgebied, maar heb je nooit echt geleerd hoe je makkelijk leert?
- Ben jij een beelddenker? Zie je alles in plaatjes?
- Wil je tijd besparen?
- Wil je creatiever aantekeningen maken en het zo beter onthouden?
Graag nodig ik je uit aan mijn keukentafel voor een praktische workshop brein performance.
Ja, ik meld mij aan voor de keukentafel sessie>>
Ontdek Geavanceerde Breinprincipes En Strategieën, Zodat Je Beter Kunt Onthouden, Razend Productiever Wordt En Slimmer Kunt Werken En Leren.