Hoe blijf je bij in je vakgebied?
Je wilt graag bij blijven in je vakgebied. Maar je voelt je overladen door informatie. Je hebt geen overzicht, moeite met onthouden en ervaart onrust in je hoofd. Je kan wel wat tools en strategieën gebruiken. Sommige strategieën zijn pure tijdsverspilling. Hoe komt het dat we nog steeds strategieën gebruiken die niet werken? Welke strategieën werken wel en niet werken bij leren.
In deze blog een overzicht wat wel werkt en niet werkt als je wilt bijblijven in je vakgebied.
Hoe komt het dat mensen de juiste strategieën niet gebruiken?
Om deze vraag te beantwoorden eerst een vraag aan jou. Heb je op de basisschool of de middelbare school iets geleerd over je brein? De meeste mensen hebben niets geleerd over het brein. Je leert over je hart, je leert over voortplanting maar over je brein leer je vrijwel niets.
Hoe komt dit? Ik heb mijn boeken over opleidingskunde nog eens bekeken en ook daar vrijwel niets. Daarnaast wordt er weinig tot geen aandacht gegeven aan hoe je het beste kunt leren. Ik zie het nu mondjesmaat gebeuren op HBO opleidingen. Slim want studenten studeren sneller af en dit scheelt de opleidingen handenvol geld.
Maar genoeg over hoe het komt wat werkt nu wel en niet?
Strategieën die NIET werken
De Association for Psychological Science publiceerde een tijdje terug de resultaten van een onderzoek naar effectieve studiemethoden. De opvallende conclusie van de onderzoekers is dat de technieken die mensen het vaakst gebruiken ironisch genoeg de minst effectieve leermethodes zijn.
1 Don’t: Boeken lezen en onderstrepen
Als je een boek leest en je bent tegelijk aan het onderstrepen ben je aan het multitasken en helaas dames multitasken werkt niet. Als je gaat onderstrepen ben tegelijk aan het lezen maar ook het boek aan het analyseren, multitasken dus. Hierdoor ga je niet alleen langzaam lezen maar uit Amerikaans onderzoek is ook gebleken dat deze aanpak niet werkt. Sterker nog deze methode heeft een nadelig effect op prestaties bij mentale taken.
Het maakt ook dat je je te veel focust op die ene passage die je onderstreept, waardoor je minder aandacht besteedt aan het leggen van verbanden tussen die passage en de rest van de tekst. Iets wat doorgaans meer inzicht oplevert.
2 Don’t: Herlezen van aantekeningen of boeken
Het herlezen van boeken of artikelen helpt je nauwelijks bij het opslaan van de daarin geboden informatie.
Strategieën die werken om bij te blijven in je vakgebied
1 Leer anderen over het onderwerp
Geef een workshop, masterclass of een lezing over het onderwerp waar je up to date wilt blijven.
2 Jezelf overhoren
Je kan dit doen door te werken met flashcards.
Tip voor flashcards apps: Chegg Flashcards, Flashcards Deluxe of Flashcards+
3 Gespreid leren
Doe elke dag wat. Mocht je nog een opleiding volgen en testen moeten afleggen. Begin dan ruim van tevoren zodat je gespreid kunt leren. Je hebt misschien de neiging om alles in de laatste dagen te proppen. Het is echter veel effectiever om gespreid te leren.
4 Leer van mijn zoontje Twan
Twan is bijna drie en hij vraagt vanaf het moment dat hij zijn ogen opent tot dat die weer naar bed gaat de hele dag waarom en blijft doorvragen. Dus waarom, waarom, waarom, en nog eens waarom. Hoezo dan??
Deze methode werkt het beste als je al iets over het onderwerp weet.
Deel dit via twitter
Bijblijven in je vakgebied is poep simpel met deze tools en strategieën @jstielstraTips via Facebook om bij te blijven in je vakgebied
Deze tips kreeg ik onder andere via facebook (super bedankt voor alle reacties!!)
1 Inschakelen meerdere zintuigen
Meerdere zintuigen inschakelen. Ik leer het makkelijkst wanneer iets mij wordt uitgelegd (auditief) en ik het daarna meteen in de praktijk breng (visueel en motorisch). Ik moet wel blijven herhalen, anders zakt het snel weer weg.
2 Learning by doing
De kunst afkijken en ‘learning by doing’.
Afkijken mag, dit is goed voor je brein #brein #lerenJe zet dan actief spiegelneuronen in. Meer lezen over spiegelneuronen, klik hier>>>
Leer het beste in de praktijk en daar ondertussen uitleg krijgen over de theorie. Of wanneer er theorie lessen zijn met voorbeelden komen zodat het visueel wordt.
3 Herhalen, herhalen
Voor mij helpt herhaling en nog eens herhaling. Hangt ook af van de informatie… Danspassen zitten snel in spiergeheugen, woordjes moest ik altijd ‘stampen’ (veel herhalen). Veel verbanden leggen en ik ben heel visueel gericht.
Andere reacties op mijn vraag hoe je het liefste leert
Hmmm… ik heb nooit leren leren. Met veel aandacht volg ik de ontwikkelingen van mijn kinderen. Heb wel wat geleerd bijvoorrbeeld: Initieel alles oefenen en daarna alleen de dingen die je nog niet weet oefenen. Daarnaast het gebruik van kleuren en mindmaps.
Ik wil het graag zien, ben een beelddenker. Dat heeft als eens tot gevolg gehad dat ik een muur volgehangen heb met A4tjes met terminologie erop. Ogen dicht en ik zie het zo weer voor me…!
Mijn eigen favoriet
Leer mindmappen. Mindmappen is een manier van aantekeningen maken die aansluit bij de manier waarop je hersenen werken. Ik heb op de middelbare school naar effectieve studiemethoden gezocht. Ik was geen talenwonder en uit pure frustratie ben ik gaan zoeken naar effectieve strategieën. Wat er toen werd gezegd was inderdaad je gespreid moet leren. Heel handig maar HOE dan verder? Wat doe je dan? MMmm ik geloof dat Twan het niet van een vreemde heeft….
Pas toen ik via het HBO op de universiteit terecht kwam was er een workshop mindmappen. Eerst vond ik het maar raar met kleurtje en tekeningen. Nu is het mijn favoriete tool om zaken te onthouden. Ik bereid er presentaties mee voor, schrijf er blogs mee en gebruik het bij het maken van nieuwe producten.
Wil jij ook leren mindmappen? Lijkt mij geweldig om je daar bij te mogen begeleiden.
Klik hier voor meer info over mindmapping>>>
Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.
Als je dit artikel over bij blijven in je vakgebied waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die wat extra ondersteuning kan gebruiken om bij te blijven in zijn of haar vakgebied – Janneke