Hoe overwin je je uitstelgedrag?
Uitstelgedrag kan een enorme negatieve impact op je leven hebben. Gemiste kansen, een klus die je net hebt gemist. Je hebt geen baas meer die je achter je vodden zit.
Begin je pas een dag voor je deadline met als gevolg dat je een nacht moet door trekken? Stel je belangrijke beslissingen eindeloos uit? Begin je morgen echt? Grote kans dat jij last hebt van uitstelgedrag. Wat is het en wat kan je aan uitstelgedrag doen?
Wat is uitstelgedrag?
Uitstelgedrag is geen ziekte. Uitstelgedrag is zaken niet doen, en jezelf er verschrikkelijk rot over voelen. Dingen uitstellen kan heel nuttig zijn als je bewust en overwogen bepaalde zaken uitstelt. Het wordt echter wel een probleem als je bepaalde taken wel echt moet doen en er een deadline is. De langere termijn lijkt misschien nog ver weg, maar op een gegeven moment komt deze er wel.
Gevolgen uitstelgedrag
Een uitstelprobleem kan heel wat vervelende gevolgen hebben: je schuldig voelen, een promotie mislopen of ergere nog je baan verliezen.
Ik vroeg op facebook aan mensen wat voor hen de gevolgen zijn van uitstelgedrag. Als reacties kreeg ik terug te weinig nachtrust, uitstelgedrag zorgt voor veel stress en me vervelend voelen, balen van mezelf.
Reacties facebook: wat zijn de gevolgen van uitstelgedrag?
Ik baal dan van mezelf en vervolgens kom ik helemaal niet toe aan wat ik moet doen. Zie overal afleidingen………
Het gevolg als ik iets uitstel is dat ik dan moet ik op laatste moment dat nog doen wat uitgesteld was….en dan leg ik mezelf een mega druk op..in mijn situatie kan ik retegoed presteren onder een hoge druk en lever dan beter…maar ik bezorg mezelf veel stress en mijn omgeving moet dat dan vaak bekopen door dat ik afgesloten van de wereld toch nog de deadline probeer te halen….ik zoek de lijn heel erg op…rennen en vliegen stressen en mopperen en dan toch weer tevreden met het eindresultaat.
Ik stel altijd alles uit. Er is altijd wel iets interessanters te doen dan datgene wat écht moet. Als ik huiswerk heb waar ik tegenop zie, dan is zelfs de afwas interessanter!! Het gevolg is een oplopend gevoel van stress en spanning. Ik krijg sneller last van zweethandjes bijvoorbeeld. Als mensen andere (leuke) afspraken opperen dan kets ik die meteen af, behalve als het iets is waarbij ik direct mee kan gaan.
Als de deadline nadert en het eigenlijk al te laat is om te starten met de taak, dán pas begin ik met werken. Al die tijd heb ik dan al wel nagedacht over wat ik moet doen (en ik heb misschien ook al wel een beetje werk gedaan, maar veel te weinig). Ik kan dan dus redelijk snel van start. Het rare is dat ik altijd het gevoel heb dat ik onder druk beter presteer. Ik heb nog steeds erg in alle details (perfectionisme). Het grootste nadeel is dat dit proces meestal eindigt in een hele nacht doorhalen, en soms zelfs in een “sorry ik krijg het niet op tijd af” tot mijn grote schaamte. Ik schaam me dan echt heel erg en ik wéét ook “dat het weer eens zo is”, en elke keer vraag ik me af hoe het toch weer zo ver is gekomen… Ik ben al heel vaak tegen de lamp gelopen, heb al best veel ruiten voor mezelf ingegooid, en toch doe ik het elke keer weer Uitstellen werkt heel goed vlak voor een deadline, maar verder is het echt mijn grootste vijand!!
Mythen: Ik werk het beste onder druk
Helaas één van de grootste mythe is: “Ik werk beter onder druk”. Je vertelt jezelf ik ben één van die mensen die het beste onder druk presteert. De realiteit is dat uitstel tot mindere prestaties leidt. Door projecten te plannen krijg je betere prestaties en het is een stuk minder stressvol dan een nacht doortrekken en op het laatste moment zaken aanleveren.
Waarom stel je uit?
In deze video leg ik je uit hoe het komt dat je uitstelt en wat je er aan kunt doen om uitstelgedrag te overwinnen. Wat gebeurt er in je brein. En ja hoor daar is die aap weer….
Keuzes maken
Een andere reden waarom we uitstellen is dat we bang zijn om verkeerde keuzes te maken. Is keuzes maken niet jouw sterkte kant? Stel je het maken van keuzes uit, of kies je niet. Snelle beslissingen nemen is een belangrijke vaardigheid. Steeds meer mensen hebben last van keuzestress. In dit artikel ontdek onder andere waarom we eigenlijk moeite hebben met beslissingen nemen? Hoe maak je keuzes en hoe kan je betere beslissingen nemen? Wanneer kan je beter onbewuste beslissingen nemen en wanneer bewust? Als je niks doet zal je nooit weten of het de juiste keuze is. Als je een keuzes maakt kan je in ieder geval bepalen of het de juiste is en eventueel een andere beslissingen nemen. Meer lezen over keuzes maken>>>
Twee tips om je uitstelgedrag te overwinnen
Overwin je uitstelgedrag tip 1: Wat is de oorzaak?
Onderzoek waarom je aan het uitstellen bent. Als je brein bijvoorbeeld niet weet wat die precies moet doen kan die snel een overweldigend gevoel krijgen. Je monkey brein neemt het dan makkelijk over. Neem dus even de tijd om je dag te plannen.
Overwin je uitstelgedrag tip 2: Slik de kikker
Deze tip komt van Brain Tracy. Hij geeft het advies om in de ochtend direct te starten met de meest vervelende taak. Die heb je dan gehad en hoef je er niet meer tegen aan te hikken.
Kan jij een liefdevol zetje gebruiken en op zijn tijd een flinke stok achter de deur. Graag kijk ik met jou hoe jou verder te helpen. Lees meer over een gratis intake gesprek en coaching.
Laat hieronder jouw reactie achter
Wat stel jij eindeloos uit? En krijg je het uiteindelijk toch gedaan?
Vind jij dit artikel over het overwinnen van uitstelgedrag interessant help dan mee deze te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.