Tien manieren om gelukkiger te worden
Wat heb jij er voor nodig om een gelukkig leven te lijden? Deze vraag stel ik mijzelf ook regelmatig.
De schrijfster Barbara Berger van het boek “Ben je nu gelukkig” geeft een lijst met tien essentiële punten voor een gelukkiger leven.
1 Neem het leven zoals het is
Veel mensen zouden willen dat het leven anders was. Je wordt ongelukkig als je je hier tegen blijft verzetten. Geef het verzet op en volgens de schrijfster Barbara Berger worden we dan gelukkiger.
2 Wees tevreden met wat je hebt
Heb je last van het nooit genoeg syndroom? Maak eens een lijst van alle mooie dingen die je hebt. Je zult versteld staan. Vervolgens maak je een lijst met alle dingen die nog graag zou willen. Pik er één uit en vraag jezelf af welke eerste stap je kan zetten om dit te bereiken. Zet elke dag een kleine stap.
3 Wees eerlijk tegenover jezelf
Word je eigen beste vriend. Een van de geheimen van een gelukkig leven is je eigen beste vriend te worden. Dat kan alleen als je weet wie je bent, wanneer je jezelf echt goed kent. Hoe kan je goede keuzes maken als je jezelf niet goed kent? Beantwoord de volgende vragen:
– Wat is goed voor je?
– Wat geeft je een goed gevoel?
– Waar liggen je grenzen?
Het kan soms best eng zijn om eerlijk naar jezelf te zijn en antwoord te geven op deze vragen. Het is voor de schrijfster Barbara Berger een openbaring toen ze besefte dat ze het moeilijk vond om met met anderen te communiceren, omdat ze niet eerlijk met zichzelf communiceerde. Hoe kan je verwachten duidelijk met anderen te communiceren als je niet kan nagaan wat goed is voor jezelf en wat niet.
4 Denk goed na wat je jezelf vertelt
Barbara Berger laat het niet in haar boek terug komen maar wat mij enorm helpt als ik aan het tobben ben, de volgende vraag te stellen: “Doet het er over een jaar nog steeds toe”. Dit werkt enorm relativerend. Je bent waar je het meest aan denkt. Denk dus vooral positief en je zal ook gelukkiger worden.
5 Bemoei je met je eigen zaken
Schrijf eens op met wiens zaken je je bemoeit. Met die van je kinderen? Van je partner? Je vrienden? Hoe zou het zijn om dit gewoon los te laten. Diep in je hart weet je dat ze heel goed voor zichzelf kunnen zorgen en dat je van hen houdt en ken steunt. Dit zal je heel veel tijd en energie schelen.
6 Volg je ingevingen en accepteer de consequenties
Wat zou je het allerliefste doen in je leven? Schrijf het op! Veel mensen zijn ongelukkig omdat ze dingen doen omdat ze denken dat anderen vinden dat ze dat moeten doen. Mmmm. Wat wil jezelf eigenlijk? Stel je eens voor om je leven te leiden waarvan je droomt.
Stel jezelf de volgende vragen:
1 Wat wil ik?
2 Wat moet ik doen om te krijgen wat ik wil?
a Wat kost mij dat? Wat zijn de consequenties?
b Is dat het mij waard?
3 Wat denk ik dat ik zou moeten doen?
a Is er een conflict tussen wat ik wil en wat ik denk dat ik zou moeten doen?
b Als dat zo is. Kijk eens goed hoe de realiteit is.
7 Doe wat juist is en aanvaard de consequenties
Veel mensen durven niet te veranderen. Ze zijn bang voor de consequenties. Schrijf eens zo eerlijk mogelijk op welke momenten je omdat je bang bent voor de consequenties niet het juist doet. De volgende stap is te kijken of de consequenties echt zo erg zijn als waar je bang voor bent.
8 Doe wat je te doen staat en vergeet de rest
Je checkt je mail, facebook pagina, ondertussen ben je aan het bellen en pak je ook nog even de stukken voor de vergadering voor over 15 minuten uit je tas. Maak tijdsblokken en richt je dan alleen op die taak. Laat je niet storen en gaan met die banaan. Ga tijdverspillers te lijf. Breng meer focus aan in je leven.
9 Weet wat je kan verwachten
We raken telkens weer in de problemen omdat we niet weten wat we kunnen verwachten. Omdat je niet weet wat je kan verwachten, willen we absolute voldoening vinden in betrekkelijke dingen en ervaringen. Dit is onmogelijk. Gelukkig gebeurt dit allemaal in onze gedachten. Volgens de schrijfster Barbara Berger ben je vrij als je dit begrijpt. Ze geeft de praktische tip om eens op papier te zetten hoe je je zou voelen als je alles op zijn natuurlijke manier zijn gang zou laten gaan.
10 Leer verder te kijken dan het hier en nu
Barbara geeft de tip om te leren om gaan met de dood. Ik heb zelf de in haar ogen redelijk beperkte manier van kijken naar de dood. Ik vind het eng en hoop dat het zo veel mogelijk aan mij voor bij gaat. Ik heb mijzelf zelfs afgevraagd of ik dit onderdeel niet gewoon zou weglaten. Hiermee doe ik echter de schrijfster tekort. Barbara geeft een aantal geruststellende manieren waarop je over je eigen dood na zou kunnen denken.
Een paar vragen kunnen je wellicht helpen:
– Is de dood gevaarlijk?
– Is het leven gevaarlijk?
– Waar gaan we naar toe?
– Waar ben je aan begonnen?
– Wat zul je worden?
– Wat is de geest?
Een praktische oefening: schrijf op hoe je tegen de dood aan kijkt. Probeer je vervolgens voor te stellen hoe het zou zijn als de dood niet gevaarlijk was.
Tot slot geeft ze aan dat het belangrijkste is dat je bent wat je denkt.
Het blijft wel een zelfhulpboek met een redelijk hoog zweef gehalte. Interessante vraag blijft wel: Wat ga jij doen om gelukkiger te worden? Ik zie graag je reactie tegemoet. Deze maand ga ik een prijs weggeven voor degene met met de meest inspirerende, leerzame, leuke reactie. Ik vertel nog niet wat. Houd mijn site in de gaten.
Ik wens je veel geluk.
Janneke