Mag ik een cookie plaatsen?
Ontdek de 7 gewoonten van Succes

Page content

Lean in – Hoe komt het dat vrouwen worstelen met succes?

article content

Lean in – Hoe komt het dat vrouwen worstelen met succes?

Lean in is een boek van Sheryl Sandberg en gaat over vrouwen, werk en de weg naar succes. Hoe komt het dat vrouwen worstelen met succes? In haar boek Lean in geeft Sheryl Sandberg praktische adviezen over onderhandelingstechnieken, het bouwen van een carrière, stellen van grenzen en de mythe om alles te doen los te laten. Sheryl Sandberg vertelt met veel humor over haar beslissingen, fouten en worstelingen om de juiste keuzes te maken voor zichzelf, haar carrière en haar familie.

Wie is Sheryl Sandberg?

Sheryl Sandberg is chief operating officer (coo) van Facebook en werd door Forbes en TIME uitgeroepen tot een van de invloedrijkste vrouwen ter wereld. Ze studeerde aan Harvard University en werkte eerder bij Google als vicedirecteur Global online sales and operations en als stafchef voor de United States Department of the Treasury onder president Bill Clinton. Ze woont in Noord Californië en heeft twee kinderen.

Haar man steunde haar enorm in haar carrière. Door een stom ongeluk tijdens fitnessen is hij afgelopen jaar overleden. Op dit moment is zij dus weduwe met twee jonge kinderen.

Sheryl-Sandberg-lean-in

Vrouwen en succes

Vrouwen aan de top het blijft een lastige combinatie. Vrouwen hebben tegenwoordig dezelfde carrière mogelijkheden. Ze doen het beter op school. Maar toch is er nog steeds een probleem.

 • Er zijn maar erg weinig vrouwen aan de top.
 • 2/3 van de mannelijke topmanagers mannen heeft kinderen
 • 1/3 van de vrouwelijke topmanagers vrouwen heeft kinderen

Alleen al door er over te schrijven krijg ik het gevoel als een soort feminist gezien te worden. In het boek legt Sheryl Sandberg uit waarom vrouwen zich vaak ongemakkelijk voelen bij succes.

Vrouwen en succes, man wat is dat een lastig onderwerp om over te bloggen. #succes #vrouwen #feminist?

Onderzoek Heidy en Howard

Hoe komt het dat vrouwen worstelen met succes? Tijdens een onderzoek liet men een verhaal lezen over Heidy die succesvol was en Howard die succesvol was. Aan het einde werd gevraagd of ze voor Heidy of Howard wilde werken.

Uit dit onderzoek bleek dat Howard werd gewaardeerd om zijn succes. Hoe zit dit met vrouwen? Er bleek een een negatieve correlatie te zijn tussen vrouwen en succes.

Acht tips voor persoonlijk leiderschap

 1. Een carrière is geen ladder, maar een klimrek

  Quote: Een carrière is geen ladder, maar een klimrek – Pattie Sellers
  Ladder zijn te beperkt. Je kunt omhoog of omlaag. Een klimrek kan je op meerdere manieren de top beklimmen. Een klimrek kun je op creatievere manieren ontdekken.

  carrière advies

 2. Kies voor organisaties met snelle groei

  Beste carrière advies wat Sheryl Sandberg kreeg: Er is slechts 1 criterium van belang bij het kiezen van een baan of klus: snelle groei. Als bedrijven snel groeien, is er meer te doen dan er mensen zijn om het uit te voeren. Als je een plaats krijgt aangeboden in een raket, vraag je niet welke plaats je krijgt. Je stapt gewoon aan boord.
  Beste carrière advies: kies voor bedrijven met snelle groei #sherylsandberg #leanin

  advies sheryl sandberg

 3. Adopteer een mentor

  Volgens Facebooks’ Sheryl Sandberg stap je nooit af op iemand met de vraag om je mentor te worden. Volgens Sheryl kies je geen mentor, je adopteert er ééntje. Heb je iemand in de gaten die jouw carrièregewijs perfect zou coachen, stuur dan eens een e-mail na een meeting, deel een artikel dat interessant kan zijn voor hem of voor haar,… Kortom, tracht een professionele relatie op te bouwen die meer is dan zomaar het klassieke collegiale sfeertje. Wanneer je de relatie vervolgens correct aanstuurt, zal het mentorschap een natuurlijk gegeven worden.

 4. Laat van je horen

  Als je wilt dat er naar je geluisterd wordt moet je jezelf verstaanbaar maken. Vaak betekent dat niet naar het stemmetje in je hoofd luisteren dat zegt dat je beleefd moet zijn en anderen eerst moet laten spreken. Denk assertief, niet agressief en maak je punt in vergaderingen. Als jij je punt niet maakt, doet iemand anders dat waarschijnlijk en dan is het zijn punt en niet het jouwe.

 5. Promoot je successen

  Vrouwen gaan er vaak vanuit dat hun werk voor zichzelf spreekt. Dat doet het niet. Houd je successen en resultaten niet alleen bij, maar zorg er ook voor dat je baas en andere invloedrijke types op de hoogte zijn van jouw bijdragen. Vrouwen presenteren hun successen vaak als die van hun team. Zorg dat je credit krijgt voor jouw beslissingen en benadruk evengoed de samenwerking en het teamwork dat voor het behaalde success heeft gezorgd.

 6. Ga niet weg voor je weg gaat

  Uit onderzoek blijft dat vrouwen zodra ze over kinderen nadenken minder hun hand omhoog steken, minder gaan voor promoties. Als je kinderen krijgt zorg dan dat je baan uitdagend is, want het is moeilijk om je kind thuis te laten.

  Ook ik voel mij af en toe schuldig. Mama ik mis jou gewoon en dan twee kleine armpjes en een verdrietig hoofdje wat zich helemaal tegen je aanhoudt. Je moederhart breekt dan.

  Voel jij je ook wel eens schuldig?

 7. Zit aan de tafel

  Vrouwen onderschatten hun eigen vaardigheden. Vrouwen geven aan ik heb het aan een ander te danken of doordat ze hard hebben gewerkt. Mannen zeggen ik ben goed, ik ben geweldig.

  Vrouwen zeggen ik heb er hard voor gewerkt, mannen zeggen ik ben goed

 8. Geloof in je eigen succes

  Je wordt niet succesvol als je niet in je eigen succes geloofd.
  Lees ook: Playing Big van Tara Mohr

Laat deze tips van Sheryl Sandberg een bron van inspiratie zijn om het stuur van jouw leven in eigen handen te nemen.

Bestel het boek “Lean in”

Waarom hebben we te weinig vrouwelijke leiders?

In de onderstaande TED legt Sheryl Sandberg uit waarom we volgens haar zo weinig vrouwelijke leiders hebben.

Interview Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg was erg nerveus om haar TEDx presentatie te geven. Veel mensen waarschuwde haar dat dit het einde van haar carrière zou betekenen. In het onderstaande interview vertelt Sheryl Sandberg haar ervaringen na haar presentatie bij TEDx.

Sheryl Sandberg, lean in en nu? #sherylsandberg #leanin
leiderschap kwaliteiten " target="_blank">Een meisjes is niet bazig, ze heeft leiderschap kwaliteiten

kies voor snelle groei

Sheryl sluit af met dat zij een dochter heeft. Ik wil dat mijn dochter de keuze heeft om niet alleen succesvol te worden maar hier ook om gewaardeerd te worden wat ze bereikt heeft. Ik sluit hierbij aan.

Lees ook:

Belangrijk: Ik ben benieuwd wat denk jij wat bepalend is voor succes? Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over lean in interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – Janneke

Comment Section

1 reactie op “Lean in – Hoe komt het dat vrouwen worstelen met succes?


Door May Schellekens op 24 mei 2016

Heel mooi artikel. Ik denk dat vrouwen soms te bescheiden zijn, soms te weinig geloven in zichzelf, waardoor ze minder snel hun doelen en dromen zullen najagen. We zijn ook veel emotioneler dan mannen, mannen gaan sneller voor hun doel, en laten zich minder beïnvloeden door hun omgeving. Vrouwen worden soms nog vaak vies bekeken omdat ze voor hun carrière willen gaan. Maar het is alleen aan de vrouwen zelf om dit op te lossen!

Plaats een reactie


*


Ebook ter waarde van 27 euro: Zeven bewezen gewoonten van succesvolle ondernemers
Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang het e-book tijdelijk GRATIS
Wij hebben ook een hekel aan spam