Koud kunstje

Wim Hof is een bijzondere man. Hij zwemt in water met temperaturen rond het vriespunt en loopt een marathon boven de poolcirkel, in alleen een korte broek. Hij wordt ook wel de Iceman genoemd. Wat is het nut van zwemmen in ijskoud water? Wie is hij en wat kan je van hem leren?

Wie is Wim Hof?

Wie zwemt er nu voor zijn lol in ijskoud water? En ik kan nog even verder gaan. Hof loopt een halve marathon door de woestijn zonder te drinken. Hij zit 15 minuten in een bak met ijs. Waarom haalt hij van die extreme toeren uit?

Wat kan je leren van Wim Hof?

Zijn extreme uitdagingen zijn geen doel op zich, hij wil laten zien waartoe een menselijk lichaam toe in staat is. Niet alleen bij hem maar ook gewoon bij jou en mij. Wim Hof is nooit ziek en zijn technieken werken soms beter dan medicijnen. Wim kent een geheim en is sinds kort bevestigd door de wetenschap.

Het autonome zenuwstelsel is te beïnvloeden. Wim Hof en Koen de Jong schreven samen een boek “Koud kunstje”. In dit boek legt Wim Hof zijn techniek uit en daarin ook de wetenschappelijk onderbouwing voor zijn methode.

Wim Hof methode

Wat is zijn geheim? Wim Hof combineert ademhalingsoefeningen, koudetraining en inzet.

Ademhaling

Quote: “het is geen hocus pocus, het is fysiologie” Wim Hof

Veel mensen ademen sneller en dieper dan nodig is. Een ontregelde ademhaling houdt verband met klachten. Ademhalingsoefeningen beïnvloeden je brein. Zuurstof zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Koolzuurgas zorgt voor het openen van de vaten.

Koudetraining

Je hoeft niet meteen in een ijsbad te gaan. Je kan het langzaam opbouwen door koud te douchen.

Een maand geleden ben ik begonnen met koud douchen. In het begin denk je maar aan één ding NEEEEEEEEEEEEEE!! Dit kan echt niet goed zijn. Ben ik gestoord?

Koud douchen no way, of toch wel, ga jij de challenge aan? #wimhof

Maar na het douchen voel ik mij geweldig. Het is een beetje als met sporten. Soms heb je geen zin om te gaan en als je geweest bent dan voel je je geweldig.

Hoe ga je te werk?

Begin met een warme douche en doe de ademhalingsoefeningen. Draai dan aan de kraan en laat koud water over je heen stromen. Brrr koud. Zelfs als je denkt no way, probeer het!! Als je eenmaal gaat koud douchen wil je niet meer terug. Laat hieronder jouw koud douchen ervaringen achter.

Quote: van de kou kun je niets leren. Maar kou kan je wel iets afleren. Wim Hof.

Inzet

Om de twee hoofdonderdelen goed te doen heb je een flinke dosis inzet nodig. In de onderstaande video’s inspiratie waarom je koud zou gaan douchen.

Wim Hof bij TED

 

Voor wie is het interessant?

Het Radboud UMC bevestigt met onderzoek dat de methode van Wim Hof een positief effect heeft. Welke mensen kunnen baat hebben bij Wim Hof zijn methode?

Ook jij kan echt baat hebben bij koud douchen.

– gezonde mensen

– sporters o.a. Sven Kramer

– ontstekingen

– ziekte van Crohn

– depressie

– astma

– artrose

– overgewicht

– vermoeidheid

– diabetes type 2

Koud douchen? Koud kunstje, durf jij het aan? #kouddouchen #wimhof

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over een koud kunstje interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die je wilt uitdagen om koud te gaan douchen – Janneke