Help ik heb infobesitas
Infobesitas is een nieuwe ziekte. Wat is infobesitas? Wat zijn de klachten en wat kan je er aan doen? Hoe kan je infobesitas beheersen?
De afgelopen 30 jaar is er meer informatie geproduceerd dan in alle jaren hiervoor. Door middel van onder andere mobiel internet kan je op elk tijdstip en op elke plek informatie vergaren. Redelijk onschuldig. Maar wanneer je voortdurend op de hoogte wilt zijn van het laatste nieuws, nieuwe informatie niet wilt missen en de F5 knop de populairste knop van je toetsenbord is, dan behoor jij misschien tot de groep ‘informatiejunks’.
Infobesitas kan je dat eten?
We worden overspoeld door informatie. Bij veel mensen veroorzaakt die informatieovervloed infobesitas, een obsessieve neiging om op zoek te gaan naar nieuwe informatie. Deze term is bedacht door Rosa-Maria Koolhoven.
Wie aan infobesitas lijdt, wil constant zijn informatiehonger bevredigen, vanuit de angst om iets te missen. Zo iemand kijkt voortdurend zijn mails na, checkt geregeld zijn profiel op verschillende netwerksites en wordt onrustig als zijn gsm geen bereik heeft. Infobesitas is gevormd naar analogie van obesitas, de medische term voor zwaarlijvigheid.
Het onderstaande filmpje is een oudje maar illustreert nog steeds op een mooie manier in wat voor tijd we leven.
Klachten infobesitas
Alvin Toffler waarschuwde 30 jaar geleden al voor de overload aan informatie. In zijn baanbrekende boek Future Shock beschrijft hij dat het menselijk brein grenzen heeft aan de hoeveelheid informatie die het kan opnemen en verwerken. Je hersenen zouden overbelast kunnen raken, denken en redeneren raken afgestompt, besluitvorming wordt in sommige gevallen zelfs onmogelijk. Een overdaad aan informatie zal uiteindelijk leiden tot grootschalige fysieke en mentale stoornissen. Hij noemde dit fenomeen ‘Future Shock-syndroom. ”
In die tijd klonk dit als science fiction, maar sommige wetenschappers van vandaag en onderzoekers zeggen dat Toffler gelijk had. Zij vertellen dat een overdaad aan informatie inderdaad spanning en kortsluiting kan veroorzaken in het centrale zenuwstelsel.
De internationaal bekende Britse psycholoog David Lewis, Ph.D., gaat verder. Hij zegt: “Ik denk dat er mensen zijn die sterven omdat ze te veel informatie krijgen en ze niet weten hoe er mee om te gaan.”
De klachten van infobesitas zijn hoofdpijn, vermoeidheid, slaap tekort en concentratieproblemen.
“Er is geen manier om jezelf volledig af te schermen van de “informatie-overload,” zegt Dr Broder, “maar er zijn stappen die je kunt nemen om de potentieel schadelijke effecten te minimaliseren.
Bekijk hier een video over infobesitas
Infobesitas, hoe te voorkomen en te genezen
1 Houd 2 a 3 dagen bij hoe vaak je e-mail, telefoon, facebook e.d. checkt
Om infobesitas te voorkomen moet je bewust worden van je gedrag. Schrijf elke keer op papier wanneer je informatie aan het zoeken bent. Doe dit 2 à 3 dagen. Kijk hier vervolgens naar. Wanneer je opmerkt dat je de afgelopen dagen wel erg veel op internet of je mobiele telefoon hebt gekeken is het van belang dat je afstand probeert te nemen van deze apparaten.
2 Rustig aan … en haal diep adem.
Beseffen en aanvaarden het feit dat jouw wereld niet zal instorten als je niet onmiddellijk reageert op je e-mail, voice mail, tweets of facebook. Stel informatieloze momenten in.
3 Stel informatieloze momenten in
Dit is het gemakkelijkst als je voornamelijk de computer gebruikt voor het verkrijgen van informatie. Je kunt die dan simpelweg uitzetten. Dit zal niet eenvoudig zijn, maar het helpt wel. Een goed idee is om ‘s avonds voor het slapen gaan een rustmoment in te lassen, bijvoorbeeld om 20:00.
4 Neem controle over je e-mail
Neem de controle over je e-mail. Een blik op de onderwerpregel is alles wat je nodig hebt om de meeste ongewenste e-mails te identificeren. Houd je nieuwsgierigheid onder controle en druk op de delete-knop.
5 Ontdek concentratietechnieken
In de onderstaande video wordt uitgelegd wat mindfulness betekent en wat het jou kan opleveren.
6 Leer breintechnieken om beter om te gaan met de informatieoverload
Een exacte handleiding van je brein is helaas nog niet uitgevonden. Ik kan je wel helpen om je breintechnieken te leren om beter met de informatie overload om te gaan. We hebben steeds betere filters nodig die er voor zorgen dat we efficiënter toegang krijgen tot belangrijke informatie. Breintechnieken zoals snellezen en mindmapping kunnen je hierbij helpen. Op mijn youtubekanaal vind je afspeellijst breinessentials waar je nog veel meer kunt leren over breintechnieken.
Geïnspireerd geraakt?
Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.
Als je dit artikel over informatie overload waardevol vindt deel deze dan met je collega’s, vrienden, andere ondernemers iedereen die je wilt helpen om beter met de informatie overload om te gaan.