Voorsprong door focus
24 januari 2016 
4 min. leestijd

Voorsprong door focus

Voorsprong door focus is het nieuwe boek van Rasmus Hougaard. Het vermogen om geconcentreerd te blijven tijdens je werk neemt af. Hoe kan dat? Het werkzame leven is de afgelopen decennia radicaal veranderd. Je aandacht verschuift snel van het ene naar het anderen. Gelukkig is het mogelijk om jouw brein te trainen.

In deze blog deel ik vier technieken hoe je meer focus krijgt binnen jouw bedrijf. Daarnaast ontdek je drie mentale strategieën voor meer focus.

2_Brain4Probleem

We staan onder een constante druk. In het digitale tijdperk wordt het vermogen om ergens je aandacht bij te houden steeds op de proef gesteld. Onderzoekers hebben onderzocht dat onze gedachten gemiddeld 46,9 procent van de tijd afdwalen. Met andere woorden: als je aan het werk bent, is je aandacht niet meer dan 53, 1 procent van je tijd taakgericht. De rest van de tijd dwaal je af.

Hoe kan je jouw presentaties verbeteren? Je krijgt vier technieken voor meer focus en drie mentale strategieën voor meer focus.

Vier technieken voor meer focus

Focus techniek 1: Maak een planning

Trek tijd uit om te plannen. Als je de tijd neemt om je dag te plannen, maakt je dat rustiger en kalmer omdat je weet dat je tijd gereserveerd hebt voor je belangrijkste prioriteiten.

Het slechte nieuws is dat de tijd vliegt. Het goede nieuws is dat jij de piloot bent.

quote-jij-bent-de-piloot

Focus techniek 2: Stel doelen

Slechts een heel kleine percentage van ondernemers heeft geschreven doelen. Waarom bereiken veel ondernemers hun doelen niet? Hoe vaak heb je 1 januari goede voornemens gemaakt? Meer bewegen? Meer slapen? Je website eindelijk online zetten?

Je brein werkt tegelijk op bewust en onbewust niveau. Je onbewuste brein is vele malen krachtiger. Je onderbewuste smacht vaak naar beloning op korte termijn. Doelen stellen doe je bewust, hier gaat het juist vaak om over een uitgestelde beloning.

Duidelijke doelen helpen je om meer focus te krijgen en je bewust te maken wat echt belangrijk voor je is. Onbewuste processen kunnen het realiseren van je doelen in de weg zitten.

Neem de tijd om de belangrijkste doelen in je leven op te schrijven. Formuleer ze gedetailleerd en positief, om de kans op succes te vergroten.

Meer lezen over doelen stellen:

Focus techniek 3: Neem Pauzespotential-project-app

Je hebt het vaak te druk om een pauze te nemen. Hoe vaak neem jij pauzes? Wat weerhoud je om een pauze in te lassen. Pauzes zijn heel belangrijk voor jouw geluk, je gezondheid, je algemeen welbevinden. Het mooie een pauze hoeft niet lang te duren.

Tip app van potential project.

Een app om bewust pauzes te nemen.

Focus techniek 4: E-mail bewust

In 1971 is de email geboren. Een computer ingenieur stuurde van de ene naar de andere computer een bericht. Inmiddels worden we overspoeld met mail. Hoe kan je bewuster mailen?

Zeven richtlijnen voor bewust e-mailen:

1 Voorkom e-mailverslaving

2 Zet meldingen uit

3 Let op switch tijd

4 Nooit ‘s-ochtend vroeg

5 Zorg voor focustijd

6 Vermijd negativiteit

7 Vermijd emotionele mails

7-geboden-bewust-e-mailen

Lees meer over e-mail:

Drie mentale strategieën voor meer focus

Focus strategie 1: Ben echt aanwezig

Haal het beste uit nu. Twee minuten met iemand die volledig aanwezig is, zijn krachtiger dan tien minuten met een afgeleid persoon. Bedenk hoe en wanneer en waarom meer aanwezig van jou iets goeds kan opleveren. Neem bewust de beslissingen meer aanwezig te zijn bij een klant of thuis bij de mensen die je lief hebt.

Focus strategie 2: Heb geduld

Jouw brein bestaat uit drie delen en kan je vergelijken met een appartementencomplex. De hersenen zijn het resultaat van een lang proces van evolutie. De onderste laag van het appartementencomplex is het oudste deel van de hersenen en  wordt ook wel het reptielenbrein genoemd.

Het reptielenbrein is een uiterst snel, primair en basaal werkend brein. Het is gericht op overleven.

Je limbische systeem wordt ook wel je emotionele brein genoemd en is zo’n 170 miljoen jaar oud. Het is de bron van je gevoelens en stemmingen.

De cortex is het jongste. Hier vindt het rationele, intellectuele en logisch denken plaats.

Ontdek hier meer over de opbouw van jouw brein

Je leven kan soms vol situaties zijn die “bedreigend” voor jouw planning, je doelen of je intenties zijn.

Geduld gaat over kalm blijven bij de confrontatie met uitdagende situaties. Het vermogen om verstandig met zaken om te gaan in plaats van impulsief. Kijk de volgende keer als je ongeduld voelt of jouw reptielenbrein je in je greep heeft of je dat je rustig kunt worden door een paar keer diep te ademen en je cortex het weer kan overnemen.

Focus strategie 3: Vriendelijkheid

We willen allemaal gelukkig zijn en niemand wil lijden. Vriendelijkheid heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect op zowel je geestelijke als lichamelijke welzijn.

Als je vriendelijker bent, is je immuunsysteem sterker, word je creatiever, heb je betere sociale relaties en verhoog je je levensvreugde. Martin Seligman ontdekte dat vriendelijk doen tegen anderen duidelijk invloed heeft op je eigen geluksgevoel, en dat tot acht weken  na de gebeurtenis.

Voordat je vriendelijk kan zijn voor een ander dien je vriendelijk te zijn naar jezelf. Bij het ontwikkelen van vriendelijkheid is de eerste stap vriendelijk zijn voor jezelf. Geef jezelf de ruimte.

Actie

Pak één tip voor meer focus eruit. Ik ben benieuwd welke tip dat is en ga je daar de komende week op focussen. Heel vriendelijk als je jouw tip waar je op gaat focussen hieronder wilt delen.

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over focuswaardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.
Gidi
Door

Gidi

op 25 Jan 2016

Goed en nuttig artikel!

Brunhilde Gerard
Door

Brunhilde Gerard

op 25 Jan 2016

Een supermooi en duidelijk artikel. Ik werk veel met kinderen en ben met name met het stukje planning erg druk met ze. Ik gebruik hiervoor de planagenda. Dit geeft kinderen een stukje sturing en rust.

Reactie plaatsen