Van dromen naar doen!

Van dromen naar doen! In deze blog neem ik je mee hoe je jouw plannen en verlangens kunt omzetten van jouw droom naar een plan en vervolgens gaat doen. Ik laat je kennis maken met enkele onderzoeken en kijk hoe het staat met jouw zelfbeheersing. Tot slot krijg je enkele strategieën hoe jij van dromen naar doen kunt gaan.

Je hebt prachtige voornemens. Maar aan het einde van het liedje blijft het bij dromen. Ze deden een plas en alles bleef zoals het was.

Van dromen naar doen!

  • Wat zijn de zwakke schakels tussen jouw plan en resultaat?
  • Hoe zorg je ervoor dat de komende 12 maanden jouw plannen daadwerkelijk gaat uitvoeren en het niet alleen blijft bij mooie voornemens?
  • Welke vijf lessen zijn er te leren als het gaat om veranderen van gedrag?

Van dromen naar DOEN principe 1

Wat zijn de zwakke schakels tussen jouw plan en resultaat? Om hier antwoord op te geven laat ik je kennis maken met een paar verschillende onderzoeken.

Onderzoek appel of chocolade

Stel je voor dat ik je volgende week zou zien en ik vraag je, ik wil graag een gratis snack voor je meenemen zal ik een appel of chocolade mee nemen?

Ik ben benieuwd wat jij zou kiezen, laat je reactie hieronder achter kies je voor een appel of voor chocolade?

Andere vraag:

Stel dat we van gedachten veranderen en we elkaar NU direct ontmoeten. Wat zou je NU graag willen een appel of chocolade?

Laat jouw reactie hier onder achter.

Dit onderzoek hebben ze in een wetenschappelijke setting ook uitgevoerd. Wat bleek als je mensen vraagt of ze volgende week als tussendoortje een appel of chocolade willen dan kiest 50% voor de appel en 50% van de chocolade.

Als je de directe keuze hebt dan kiezen slechts 2 van de 10 mensen voor de appel.

Dus mocht je van gedachten zijn veranderd, gefeliciteerd je bent compleet normaal.

Wat wilde deze studie laten zien? Waarom veranderen mensen van gedachten?

Mensen maken vaak plannen voor de toekomst die ze vervolgens niet uitvoeren.

De helft van de mensen heeft het plan om voor de gezonde snack te kiezen, omdat ze gezondheid belangrijk vinden.

Maar als je nu direct de keuze hebt kan 8 van 10 personen de chocolade verleiding niet weerstaan.

Dit is niet alleen beperkt tot eten, maar dit geld ook voor bewegen. Hoeveel van jullie heeft een fitness abonnement met het idee om regelmatig te gaan sporten. En ging je ook daadwerkelijk?

Of diëten, hoeveel van ons plant om vanaf maandag echt minder te gaan snoepen maar die specifieke maandag die komt nooit.

Je bedenkt deze maand ga ik sparen. Ik weet niet hoe met jou is maar als ik ga shoppen dan kom ik vaak toch met een nieuwe rok of jurk thuis.

Economen en psychologen hebben onderzoek gedaan dat mensen liever direct hun behoefte willen bevredigen.

We kiezen liever voor korte termijn plezier dan voor lange termijn voordelen.

Zelfbeheersing

Zelfbeheersing blijkt knap lastig. Het meest bekende onderzoek wat hier naar gedaan is, is de marshmallow test.

Dit onderzoek is voor het eerst uitgevoerd in de jaren 60 door een onderzoeker van de Universiteit van Stanford.

Marshmallow test

De marshmallow test begon in de jaren 60 met ruim 550 kinderen van de Bing-kleuterschool van Stanford University.

De kinderen kregen het volgende dilemma voorgelegd: iets lekkers (niet altijd marshmallows) meteen of een dubbele portie later.

Later hebben ze dit onderzoek herhaald en er een verborgen camera bijgezet. Dit levert hilarisch beelden op. Kijk zelf naar de Marshmallow test.

marshmallow-testWalter Mischel de onderzoeker van het Marshmallow onderzoek heeft er inmiddels een boek over geschreven.

Walter Mischels befaamde marshmallow-test laat zien dat de vaardigheid om behoeftebevrediging uit te stellen cruciaal is voor een succesvol en plezierig leven.

Hoe langer de kleuters konden wachten hoe betere studieresultaten er werden behaald, ze hadden op een leeftijd van tussen de 27-32 jaar een langere body mas en een beter gevoel van eigenwaarde.

Zelfbeheersing is dus cruciaal als het gaat om langere termijn doelen.

Het blijkt dat mensen het lastig vinden om zelf in te schatten hoeveel zelfbeheersing zij hebben.

In een onderzoek werd gevraagd hoe vaak mensen zich voornamen om te gaan fitnessen.

Mensen namen zich voor om 4 dagen per week te gaan fitnessen. Uit de studie kwam naar voren dat mensen zichzelf enorm overschatten. Feitelijk gingen ze slechts 1 maal naar de fitness. Wat dit aantoont is dat er een groot verschil zit tussen intenties en actie.

Van dromen naar DOEN principe 2

Het tweede principe om van dromen naar DOEN te gaan is verantwoording.

Verantwoording werkt pas goed als mensen zich bewust zijn dat zelfbeheersing lastig is.

Van dromen naar DOEN principe 3

Het derde principe om van dromen naar DOEN te gaan is maak krachtige gewoonten. Dagelijks herhalen we 40% van wat we dagelijks doen. Gewoonten maken zelfbeheersing overbodig.

Gewoonten maken dat je minder energie nodig hebt, het gaat zo gemakkelijk als tanden poetsen en je hoeft er niet over na te denken, het gaat automatisch.

Mythen gewoonten

Is het een feit of fictie dat een gewoonte aanleren 21 dagen duurt?

Dr. Maxwell Maltz, een plastisch chirurg in de jaren ‘50 van de vorige eeuw merkte dat patiënten met een nieuwe neus of een geamputeerd been na zo’n 21 dagen begonnen te wennen aan hun nieuwe lijf.

Hij ging zelf ook goed letten op veranderingen in zijn leven, zoals nieuwe gewoontes, en hoe lang het duurde voordat hij eraan gewend was. Hij merkte dat het hem ook ongeveer 21 dagen of meer kostte.

Maltz is echter 1 ding vergeten dat een gewoonte aanleren MINIMAAL 21 dagen duurt en niet zoals door veel mensen aangegeven het duurt 21 dagen punt.

Psychologisch wetenschapper Phillippa Lally en haar team aan University College in Londen – heeft het aanleren van een nieuwe gewoonte inderdaad een minimum zo’n 21 dagen.

Let op, dan hebben we het over een minimum. Na zo’n 66 dagen kun je gemiddeld pas stellen dat je nieuwe gewoonte een automatisme is geworden. Om écht stevig geïmplementeerd te worden heeft een gewoonte gemiddeld zelfs nog langer nodig.

Hóe lang verschilt per persoon, maar varieert in het onderzoek tussen de 18 en 254 dagen.

Wist je trouwens dat jongeren onder de 30 slechts 14% goede voornemens vol houdt.

Drie elementen gewoonten

Om krachtige gewoonten te maken zijn drie elementen van belang om te weten over gewoonten.

1 Ontdek hoe je brein leert

2 Motivatie kan je niet vertrouwen

Indien je motivatie hoog is dan heeft dit en positief effect op je gedrag. Indien je gedrag vaker herhaalt heeft dit een negatief effect op je emotie. Dit negatieve effect van emotie heeft een negatief effect op motivatie. Dus hoe vaker je iets doet hoe minder emotie je er bij hebt en minder je motivatie zal zijn. Je motivatie neemt dus af doordat je iets vaker doet. Helaas kan je dus niet op je motivatie vertrouwen.

3 De kracht van wilskracht

Een van de meest bekende onderzoeken is die van Roy Baumeister.

Bijna twintig jaar geleden zetten Roy Baumeister en Dianne Tice een experiment op dat zelfbeheersing moest testen. Ze bakten in hun laboratorium chocolate chip cookies en nodigden studenten uit. De studenten werden in twee groepen verdeeld. De ene helft mocht de koekjes eten, en de andere helft kreeg radijsjes om van te snoepen. Na een tijdje werden ze uitgenodigd om een puzzel te maken die onmogelijk op te lossen was. De studenten die de koekjes hadden gegeten hielden het gepuzzel 19 minuten vol, terwijl de radijs-eters er na 8 minuten mee kapten.

Hieruit werd geconcludeerd dat je wilskracht op kan raken.

Van dromen naar DOEN principe 4

Het vierde principe om van dromen naar DOEN te gaan is doe 1 ding. Focus, focus en nog eens focus. Je wilskracht pot is beperkt. Dus vandaar dat het belangrijk is je te focussen op 1 ding. Daarnaast is het voor je brein ook hard werken om iets nieuws te leren.

Van dromen naar DOEN principe 5

Het vijfde principe om van dromen naar DOEN te gaan is meten = weten.

Belangrijk is om je doelen op te schrijven. Echter alleen je doelen opschrijven is niet voldoende. Onderneem actie en meet systematisch je vooruitgang.

Gelukkig zijn er heel veel apps die je hierbij kunnen helpen. Ik heb er een heleboel uitgeprobeerd.

In dit artikel heb ik de belangrijkste apps om je doelen te bereiken op een rijtje gezet.

Van dromen naar DOEN principes samengevat

1 Van dromen naar DOEN principe 1: Ben je bewust dat je onvoldoende zelfbeheersing hebt

2 Van dromen naar DOEN principe 2:  Leg verantwoording af

3 Van dromen naar DOEN principe 3:  Ontdek de kracht van gewoonten.

4 Van dromen naar DOEN principe 4: Doe 1 ding tegelijk

5 Van dromen naar DOEN principe 5: Meten = weten

Janneke als spreker

Janneke geeft regelmatig workshops en lezingen over dit onderwerp van dromen naar DOEN. Zij is spreker op het gebied van high performance, brain performance, persoonlijk leiderschap, miracle morning en (online) ondernemerschap.

Workshop breinprincipes

Kijk op haar sprekers pagina voor de mogelijkheden.

Als je dit artikel over van dromen naar DOEN interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s  – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.
Reactie plaatsen