Slapen is zonde van je tijd
23 september 2014 
3 min. leestijd

Slapen is zonde van je tijd

Vind jij slaap zonde van je tijd? Hoeveel uur per nacht slaap je eigenlijk? Ken je dat: je gaat s’avonds nog even achter de computer zitten. En zo ben je anderhalf uur verder. De volgende ochtend heb je spijt dat je niet eerder naar bed bent gegaan.

Je sleept je je bed uit en ‘s-avonds weer het zelfde liedje. In dit artikel doe ik een bekentenis.

Je ontdekt de waarde van slaap en waarom je slaap opofferen een slecht idee is. Structureel te weinig slaap heeft grote consequenties. Ik sluit af met acht tips om beter te slapen.

Bekentenis

Als ik heel eerlijk ben lig ik ook wel eens veel te laat in bed. Zeker nu heb ik de neiging lange avonden te maken. Ik ben bezig met mijn nieuwe online product: Jouw online Product in 90 dagen. Eind oktober moet het klaar zijn. Het voelt niet echt als werken en ik heb nog zo veel op mijn wensenlijstje staan. Zo veel te delen, zo veel te maken, uit te testen.

Toch kan ik beter mijn bed wat eerder op zoeken. Een uur meer slaap zorgt dat ik overdag veel productiever ben. Wat is de waarde van slaap en wat zijn de gevolgen van te weinig slaap?

Waarde van slaap

Arianna Huffington legt in deze video de waarde uit van slaap. Slaap je naar de top. Je bent meer geïnspireerd, je hebt meer energie en je bent productiever.

Arianna Huffington te gast bij google

Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap?

Slapen is niet nodig? Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap? #slaap #geheugen

Ik noem acht euvels die zich voordoen bij te weinig slaap:

Halsstarigheid

Wanneer je erg moe bent, lijkt het makkelijker om voort te sjokken op de ingeslagen weg. Je doolt veel te lang rond in de woestijn.

Creativiteitstekort

Bij slaapgebrek is je creativiteit een van de eerste zaken die verdwijnen.

Minder onthouden

Door gebrek aan slaap kan je minder goed onthouden. Tijdens je slaap is je brein bezig om zowel dingen te onthouden als dingen te vergeten.

Verminderde inzet

Als je hersenen niet op volle kracht werken, voeden ze zich met minder veeleisende taken. Als je vermoeid bent, ben je minder gemotiveerd om problemen aan te pakken.

Lichtgeraaktheid

Als je moe bent, worden je geduld en verdraagzaamheid minder. Dus de volgende keer als iemand zich als een malloot gedraagd bedenk dan dat die waarschijnlijk slaapgebrek heeft.

Slechte beslissingen

Bij vermoeidheid neem je slechte beslissingen.

Grotere kans op overgewicht

Als je te weinig slaapt maak je meer ghreline aan. Ghreline zorgt er voor dat je honger krijgt. Door slaapgebrek heb je meer behoefte aan zoet en vet eten. Als je chronisch te weinig slaapt heb je daardoor grotere kans op overgewicht.

Nare ziektes

Onlangs werd nog wetenschappelijk aangetoond dat na een week minder dan zes uur slapen per nacht de werking van onder andere het stofwisselings- en immuunsysteem is verstoord. Een chronisch slaaptekort kan ook leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten, en wie weinig slaapt, maakt meer stresshormoon (cortisol) aan. Bovendien beïnvloedt een korte nacht de keuze voor slechte voeding. Als je chronisch te weinig slaapt ga je een beetje lijken op iemand met suikerziekte.

Slapen voor succes

Wil jij als ondernemer beter presteren ga dan dus eerder naar bed. Wat ik wel eens doe is het zogenaamde kwart voor 10 beleid. We zetten dan een wekker om naar bed te gaan. Gewoon een reminder om naar bed toe te gaan. Maar wat als je niet kan slapen? Hieronder een aantal tips om beter te slapen.

Tips om beter te slapen

Als je moeite hebt om in slaap te vallen dan heb ik een aantal tips voor je:

  1. Bouw je dag rustig af. Ga in ieder geval niet ’s avonds nog werken, de kans is groot dat je vervolgens in bed gaat liggen malen.
  2. Zet je televisie en internet uit. Hiermee demp je onrust die voortkomt uit een overdaad aan prikkels.
  3. Drink niet meer dan een of twee glazen alcohol. Als je meer drinkt bestaat de kans dat je na enkele uren wakker wordt en daarna niet meer goed kunt slapen.
  4. Zorg overdag voor balans tussen rust en activiteit. Als je regelmatig rustperiodes inbouwt, val je gemakkelijker in slaap en ga je sneller over van de diepe slaap naar de droomslaap.
  5. Rond de dag tijdig af, geestelijke inspanning vlak voor het naar bed gaan verstoort de droomslaap.
  6. Leg je telefoon buiten je slaapkamer.
  7. Laat op de avond sporten is af te raden, omdat de adrenaline hiervan nog tweeënhalf uur doorwerkt.
  8. Goede sex (ja echt!) Tijdens een orgasme komt er vijf keer de normale hoeveelheid van het knuffelhormoon oxytocine vrij, waardoor je tot rust komt en in slaap valt. Ook wordt er een stroom van endorfine geproduceerd waarvan je een blij gevoel krijgt.

Ik duik vanavond maar eens vroeg onder de wol. Ik ben benieuwd hoe laat ga jij meestal naar bed? Laat hieronder jouw goede tips achter om beter te slapen.

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over slaap waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die een beetje extra slaap kan gebruiken – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.
Peter
Door

Peter

op 23 Sep 2014

Je hebt geen orgasme nodig om oxytocine vrij te laten komen. Het hebben van een zogenaamd "piek orgasme", doet een mens geen goed. Bij een piek orgasme knalt het dopamine level naar een hoogte punt en heeft 17 dagen nodig om weer op pijl te komen (vandaar dat een man meestal wil slapen na). Dus ga de 21 dagen uitdaging eens aan en je zult zien dat jouw energie niveau nog meer zal stijgen. http://21daychallenge.com

Henk van der Wijk
Door

Henk van der Wijk

op 23 Sep 2014

Hoi Janneke,Boeiend onderwerp! Ik ga meestal rond 00.30 naar bed en zit tot het laatste moment nog achter de pc. Ik slaap in de regel goed en ben zo tegen 07.00 al weer wakker en sta dan rond 07.15 op. Vroeger kon ik dat niet volhouden, nu wel, wat mij tot de opvatting brengt dat met het toenemen van de jaren het aantal benodigde uren slaap afneemt. Ook denk ik dat gewenning werkt als training en zo een grote rol speelt. Er zijn echter dagen dat ik me 's middags niet goed kan concentreren en ga dan een half uurtje naar bed. Ogen dicht en proberen de mind-chatter stil te krijgen met ademhalingsoefeningen. Ook al slaap ik dan niet, het werkt toch erg verkwikkend. Als alleenwonende kan ik punt 8 niet zo goed uit eigen ervaring beoordelen. Maar ik word ook niet lastig of lustig gevallen door een opdringerige bedgenoot. Ach, alles heeft z'n voor- en nadelen.

Reactie plaatsen